Bildanalys


Blommande akaciagrenar -Vincent van Gogh

Bilden föreställer blommande akaciagrenar. Jag tycker att bilden är väldigt dramatisk, kall och lugn. Den påverkar mig mycket genom att den känns lite nedstämd och mörk. Alla färger är väldigt mörka och nedtonade vilken gör att den får den lugna och nedstämda effekten. Den svarta bakgrunden gör den mystisk och dramatisk.

Det finns inget direkt ljus eller skugga på bilden, men det känns ändå som att grenen är ljusare på "ovansidan" för att han har använt en ljusare "grå" mycket på höger sida av bilden men också lite på vänster sida. Jag tror att ljuset faller snett uppifrån lite från höger. Ljuset ger också bilden mer dramatik, de ljusare färgerna ger en liten brytning i bilden. Bildens namn är vad bilden föreställer, "blommande akaciagrenar", det hjälpte mig att förstå bilden, men utan namnet så förstod jag ända att det var en gren/växt av något slag. Jag tror att Vincents syfte var att man skulle förstå vad bilden föreställer eller vad han har fått sin inspiration ifrån.

Bilden skulle verkligen kunna utspela sig i dag, vad skulle vara skillnaden? det är en växt och jag tror inte att växterna har förändrats något betydligt från då till nu!

Bilden tycker jag bara är vacker att se på, den skulle passa jätte bra i ett hem, eller på ett museum. Skulle man stå/sitta och titta på bilden så skulle man nog kunna drömma sig bort, eller i alla fall fastna med blicken. På grund av att bilden är lugn och inte innehåller mycket färger kittlar den inte fantasin jätte mycket, den innehåller inte så mycket och är ganska intetsägande men går på grund av det att fantisera mycket kring. Man kan tolka bilden på otroligt många sätt därför kan man låta fantasin flöda.

Jag tror att bildens budskap är att lugna ner och relatera till saker. Jag relaterar tillexempel till min mamma och skogen, mycket på grund av färgerna och mörkret. Jag ser en höstdag framför mig i skogen med min mamma. Då är det ungefär samma färger, i skymningen, jag är också alltid lugn i skogen, det lugnar i alla fall ner mig när jag går omkring där. Det är som terapi för mig, när jag då relaterar bilden till detta så blir jag lugn i kroppen och själen. Jag vet att andra skulle tolka denna bild helt annorlunda gentemot mig med tanke på att jag tolkar den med hjälp av mina egna erfarenheter och känslor. Min åsikt och känsla rubbas bara lite av andras åsikter, att jag relaterar till mina erfarenheter kommer jag alltid göra, sen kanske jag skulle komma på något mer att relatera till.

Sen så tycker jag att detta verk passar väldigt bra till temat i min blogg;)


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Precis som du skriver är ju en analys alltid personlig. Roligt att du delar med dig av varför du tolkar bilden som du gör! Jag tycker också att skogen har någon slags lugnande effekt :)

2011-09-29 @ 14:23:37
Postat av: emma

Du skriver bra Isa men kunde gärna få skriva mer. Till exempel skriver du:



"På grund av att bilden är lugn och inte innehåller mycket färger kittlar den inte fantasin jätte mycket, den innehåller inte så mycket och är ganska intetsägande men går på grund av det att fantisera mycket kring. Man kan tolka bilden på otroligt många sätt därför kan man låta fantasin flöda."



Jag vill ju gärna veta HUR man kan tolka den om man låter fantasin flöda...



Tänk lite på din meningsbyggnad också så blir det toppen!



2011-10-11 @ 12:33:12
Postat av: jennyt

jag gillar ditt sätt att skriva och hur du relaterar saker till egna erfarenheter. det blir också roligt att läsa när allt ses ur ett personligt perspektiv "jag tycker att.." "jag tror att.." etc - bra!

2011-11-15 @ 22:43:19
URL: http://hejajennyt.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag gillar att du berättar bilden ur din synvinkel,det gör det personligt och intressant att läsa. Håller dock med emma om att du skulle kunna utveckla lite mer för att få det ännu bättre. Men bra jobbat :)

2012-04-29 @ 08:43:45
URL: http://mallanmedbrallan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0